Seniorkollo

Aktiviteter Filmkollo Senior

För dig som vill göra en egen film eller vara med i en filminspelning. Du kanske vill testa allt, bara skådespela eller vara bakom kameran, oavsett så är vårt filmläger en plats för dig.

Eget filmskapande

I grupper gör deltagarna egna filmer med stöd av våra filmhandledare. De coachas genom manusskrivning, inspelning och redigering. När manuset och planeringen är klar går gruppen vidare till själva filminspelningen där alla får prova de olika delarna med att filma, ta upp ljud, sköta klappan, skådespela, ge regi, sköta belysningsutrustningen med mera. Varje grupp har en egen studio där de skriver sina manus och redigerar sina filmer.

Filmstudio

I vår stora filmstudio har vi workshops i studioinspelning, teoretiskt och praktiskt. Alla får testa kameraåkvagnen, lära sig om ljussättning, arbeta med rekvisita, rökmaskin och vi spelar in en scen till en film i spännande miljö.

Föreläsningar

Under veckan har vi ett flertal föreläsningar som varvas med övriga aktiviteter.

Att arbeta med film – En grundläggande inspirerande introduktion i filmskapande.

Manus och dramaturgi – Grunderna i manusskrivande och filmberättande. Hur en historia byggs upp på bästa sätt.

Foto och ljud – Filmberättande, att berätta med bilder. Vad olika utsnitt och perspektiv förmedlar. Vad är ett bra respektive dåligt filmljud.

Regi, skådespeleri och produktion – Tolka, visualisera och ta manuset vidare. Planera inspelningen. Sammanföra allas tankar och arbeta åt samma håll. Att ge och ta regi, skådespeleri på film.

Redigering, ljud, effekter, musik – Att arbeta med det filmade materialet efter inspelningen. Hur tempo och samspelet mellan bild, färger, musik och ljudeffekter skapar önskad stämning i en scen.

Filmens historia – Vi går igenom hur vårt sätt att skapa och konsumera film har förändrats över tid, från det första fotografiet till dagens avancerade inspelningstekniker.

Teknikgenomgång

Vi visar och går igenom filmutrustningen som används under veckan. Alla kan testa och lära sig hantera dolly/åkvagn, JIB/kamerakran, sliders, filmkamera, ljudutrustning, ljusutrustning, klappa etc.

Dubbning av tecknad film

Workshop med dubbning av film. Vi går igenom tekniken i vår ljudstudio där alla får vara röstskådespelare och spela in sin röst till olika karaktärer i tecknade filmer. Vi jämför originalet med hur det låter när vi bytt ut rösterna till våra egna.

Animering med stop motion

Animationsworkshop där vi går igenom grunderna i att animera med stop-motion-teknik, något som deltagarna kan fortsätta med hemma med enkel utrustning. Vi använder oss av legofigurer för att snabbt komma igång och alla får testa att göra sin egen stop-motion-film.

Sårsminkning

Workshop med sårsminkning. Vi pratar om hur specialeffekter och smink används i film. Alla som vill får testa att sminka sig och bygga upp sårskador med latex, vax och filmblod.

Skådespeleri

För de som är intresserade av skådespeleri finns flera möjligheter i gruppfilmen och studion. Vi har också föreläsning om skådespeleri och regi.

Kvällsaktiviteter

Dagarna är strukturerade medan kvällarna är mer fria. Vi tittar på och samtalar om film, spelar sällskapsspel, har filmquiz, går promenader eller bara umgås i vårt café.

Biograf

Titta på film i vår egna bio med Dolby Atmos 7.2.4-ljud. Här har vi flera av våra föreläsningar. Det är också här vi avslutar lägerveckan med en filmpremiär där vi visar alla filmer som gjorts under veckan.

Våra lokaler

Vi håller till hos iFocus Studios mitt i Västra Götaland. Fastigheten ligger på landet, mellan Trollhättan och Vara, ca en timma från Göteborg. 3000 kvm, nybyggda lokaler i kreativ miljö där vi är omgivna av öppna landskap och skog, några kilometer från större landsvägar. Till oss kommer ni med bil eller tåg.

Samlingssalar och mötesrum

Här finns ett flertal samlingssalar och mötesrum där vi har föreläsningar, filmvisningar och workshops eller bara tar det lugnt och umgås.

Biograf

Vi har en egen biograf där vi tittar på film, har en del föreläsningar och vår avslutande filmpremiär.

Filmstudio

I vår stora studio har vi workshops i studioinspelning och alla får vara skådespelare och testa tekniken.

Deltagarnas egna studios

10st studios. Varje grupp har en egen studio där de arbetar med manus och redigerar sina filmer.

Restaurang och café

Här äter vi alla våra måltider och här finns också vårt café där vi umgås på kvällarna med sällskapsspel, musik, quiz eller film på storbild.

Konserthall

Konserthallen har plats för 300 personer. Den används mest under Filmkollo på sommarlovet men vi kan använda den till filminspelningar och teknikgenomgångar om vädret är höstruskigt så vi inte kan vara ute. 

Filmhandledarnas studios

Filmhandledarnas studios där de arbetar med filmen som spelas in i studion under veckan och där vi har vår workshop i dubbning. 

Boende och måltider

Boende

Varma täcken och kuddar finns på plats. Örngott, påslakan och underlakan tas med hemifrån eller om ni vill att de ska tillhandahållas på plats.

 

Standardrum

Våra standardrum är det boende som ingår i kostnaden. Nybyggda sovrum med flera wc och duschar i samma korridor som sovrummen. Två personer per rum där det görs en rumsfördelning efter kön innan lägerstartAlla har var sitt klädskåp och hylla vid sängen med eget eluttag för laddning av mobiltelefon. Klädskåpen är inte låsbara. 

 

Är ni två personer i sällskap bor ni naturligtvis i samma rum om ni meddelar det vid anmälan. Kommer du ensam delar du rum med en person om du inte uppgraderar boendet med något av nedanstående val. 

 

Enkelrum A

800 kr extra/vecka. Rummen är de samma som standardrummen men det garanteras att du får ha rummet för dig själv hela veckan.

 

Enkelrum B

700 kr extra/vecka. Små rum som saknar fönster men som har gemensam balkong precis utanför rummen. Det är spiraltrappa upp till rummen, det finns inte hiss. Toalett och dusch finns på våningen under.

 

Dubbelrum

950 kr extra/person/vecka. Dubbelrum med 2st enkelsängar och wc/dusch på rummet. Det går inte boka dubbelrum som enkelrum, person att dela rum med ska anges vid anmälan.

Måltider

Frukost, lunch och middag serveras i restaurangen. Eftermiddagsfikat kan ni avnjuta under en lugn stund mellan filmaktiviteterna. Dessa fyra måltider ingår i deltagaravgiften, önskas ytterligare smörgåsar, frukt etc. på andra tider finns det att köpa i vårt café.

 

Utöver ordinarie meny kan vi erbjuda vegetarisk, glutenfri och laktosfri kost. I de fall önskemål finns om specialkost som inte kan tillgodoses ges möjligheten att ha med sig matlådor som kan värmas i mikro. Behov av specialkost meddelas vid anmälan.

Anmälan

För att vara med på Filmkollo Senior gör du en anmälan

Föreningen Inventum är arrangör

Inför lägret

Anmälan

Föreningen Inventum är arrangör

Inför lägret

Anmälan