Aktiviteter Filmkollo Senior

Filmkollo ger deltagarna frihet att välja om de vill stå framför eller bakom kameran. Vare sig de vill vara skådespelare, regissörer eller filmfotografer har vi något att erbjuda.

Eget filmskapande

I grupper gör deltagarna egna filmer med stöd av våra filmhandledare. De coachas genom manusskrivning, inspelning och redigering.

Idéutveckling och manus

Gruppens filmskapande inleds med idéstorm där allas tankar fångas upp kring handling och karaktärer. De börjar sedan med att skriva ett synopsis, en kort sammanfattning av hela filmidén, innan de går vidare med att skriva ett korrekt formaterat manus med scenindelning, beskrivande text och dialog.

Filminspelning

När manuset och planeringen är klar går gruppen vidare till själva filminspelningen. Vi har ett stort rekvisitaförråd som blir väl utnyttjat. Vi går igenom vad alla är intresserade av och gör en inspelningsplanering med fördelning av uppgifter så att alla får prova de olika delarna med att filma, ta upp ljud, sköta klappan, skådespela, ge regi, sköta belysningsutrustningen med mera. Varje grupp har tillgång till ett stort utbud av filmteknik.

Redigering

Varje grupp har en egen studio där de skriver sina manus och redigerar sina filmer. De turas om att redigera, filmhandledarna ger tips och lär ut hur programmet fungerar.

Filmstudio – Teknikintroduktion

I vår stora filmstudio har vi två workshops i studioinspelning, både teoretiskt och praktiskt. Vi går igenom hur och varför inspelning många gånger sker i studio. Alla får åka dolly/kameraåkvagn, styra kameran som A- och B-foto, lära sig om ljussättning och styrning av belysning via ljusmixer.

Filmstudio – Inspelning

Vi spelar in en spännande scen i den miljö som finns uppbyggd i studion, som för året har en ny uppsättning kulisser och rekvisita. Ett dramatiskt äventyr där vi också använder vatten som en effekt i studiomiljön.

Vi lär ut om regi och hur det fungerar att samarbeta framför kameran. De som inte vill skådespela får uppgifter i filmteamet med att styra rökmaskin, belysning och sköta filmklappan.

Föreläsningar

Under veckan har vi ett flertal föreläsningar som varvas med övriga aktiviteter.

Att arbeta med film – En grundläggande inspirerande introduktion i filmskapande.

Manus och dramaturgi – Grunderna i manusskrivande och filmberättande. Hur en historia byggs upp på bästa sätt.

Foto och ljud – Filmberättande, att berätta med bilder. Vad olika utsnitt och perspektiv förmedlar. Vad är ett bra respektive dåligt filmljud.

Regi, skådespeleri och produktion – Tolka, visualisera och ta manuset vidare. Planera inspelningen. Sammanföra allas tankar och arbeta åt samma håll. Att ge och ta regi, skådespeleri på film.

Redigering, ljud, effekter, musik – Att arbeta med det filmade materialet efter inspelningen. Hur tempo och samspelet mellan bild, färger, musik och ljudeffekter skapar önskad stämning i en scen.

Filmens historia – Vi går igenom hur vårt sätt att skapa och konsumera film har förändrats över tid, från det första fotografiet till dagens avancerade inspelningstekniker.

Teknikgenomgång

Vi visar och går igenom filmutrustningen som används under veckan. Alla kan testa och lära sig hantera dolly/åkvagn, JIB/kamerakran, sliders, filmkamera, ljudutrustning, ljusutrustning, klappa etc.

Dubbning – Röstskådespeleri

Workshop med dubbning av film. Vi går igenom tekniken i vår ljudstudio där alla får vara röstskådespelare och vi byter ut de tecknade karaktärernas repliker. Vi jämför filmernas originalljud med hur det låter när karaktärerna pratar med deltagarnas egna röster. 

Sårsminkning

Workshop med sårsminkning. Vi pratar om hur specialeffekter och smink används i film. Alla som vill får testa att sminka sig och bygga upp sårskador med latex, vax och filmblod.

Skådespeleri

För de som är intresserade av skådespeleri finns flera möjligheter i gruppfilmen och studion. Vi har också föreläsning om skådespeleri och regi.

Kvällsaktiviteter

Dagarna är strukturerade medan kvällarna är mer fria. Vi tittar på och samtalar om film, spelar sällskapsspel, har filmquiz, går promenader eller bara umgås i vårt café.

Biograf

Varje kväll visas en biofilm i vår egna bio med Dolby Atmos 7.2.4-ljud. Här har vi flera av våra föreläsningar. Det är också här vi avslutar lägerveckan med en filmpremiär där vi visar alla filmer som gjorts under veckan.