Seniorkollo

Tidigare år

Vi har arrangerat Filmkollo för ungdomar varje sommar sedan 2010. Filmkollo Senior arrangerade vi första gången hösten 2022 med drygt 130 deltagare under fyra lägerveckor, som nu får en fortsättning hösten 2023. Läs mer om oss.

Röster från deltagare

Hans Grimby, Västra Frölunda

Deltagare 2022

Gunilla Jarkman, Skanör

Deltagare 2022

Lena Söder, Stockholm

Deltagare 2022

Viveca Ohlén, Stocksund

Deltagare 2022

Katarina Hejdenborg, Göteborg

Mia Ekendahl, Alingsås

Deltagare 2022

Sven Bergqvist, Finspång

Deltagare 2022

Sven hade sitt barnbarnsbarn, Vilde, på Filmkollo på sommarlovet så han kände till verksamheten sedan tidigare. När det sedan erbjöds Filmkollo för seniorer var han inte sen med att anmäla sig.

– Det har varit oerhört intressant att vara med, det har varit enastående på alla sätt, tycker Sven som är nyfiken på det mesta och gillar att träffa nya människor. 

Sven har filmat mycket med smalfilm och video under åren, smalfilm på 60-talet då han filmade barnen och han har kvar sin pappas smalfilmer från 30-talet där han själv är med på filmerna. 

På Filmkollo Senior har Sven fått en större insikt i hur det går till att skapa film. Av veckans alla aktiviteter och workshops tycker Sven det var roligast med dubbningen där deltagarna fick läsa in repliker till tecknade filmer. 
– Det var en ny erfarenhet, jag hade ingen uppfattning om hur svårt det var. Har spelat i orkester och är van att följa en dirigent men detta var svårare, att synka med bilden. Som tur är går det att redigera efteråt.

Till alla som funderar på att anmäla sig vill Sven skicka med att han tycker att andra ska våga, ta chansen och träffa nya personer.
– Man väljer själv hur mycket man vill engagera sig, framför eller bakom kameran. Om man vill hålla sig i bakgrunden är det helt ok, säger Sven som själv gillar att studera gruppen, att se hur människor med olika bakgrund samlas i ett projekt och skapar tillsammans.

Pilla Olin, Gotland

Deltagare 2022

– Jag var på Mallorca när jag läste om Filmkollo för seniorer, jag kollade in hemsidan och sa direkt till gubben att detta måste jag gå på.

Pilla har varit engagerad i lokalrevy under 20 år varav 12 år i ensemblen och som kostymansvarig. Hon är nyfiken av sig, tycker om att titta på film och serier men vet inte mycket om själva filmskapandet så hon ville komma hit för att lära sig.

– Jag är helt nöjd med veckan! Det har varit intensivt med ett späckat schema. Föreläsningarna har varit mycket bra. Animering med Stop Motion var en workshop, det håller barnbarnet på med så nu ska jag hem och berätta att det har minsann farmor också gjort. Det var extra roligt att prova på sårsminkning där vi fick göra blåmärken och sår med filmblod.

Det finns enkelrum att välja till för de som vill men Pilla bodde under veckan ihop med två andra damer. 
– Det har varit mycket trevligt och har fungerat bra med sängarna, sovrummet och toaletterna, det finns så många så det blir inga köer. 

Förutom bra aktiviteter och härlig gemenskap med andra deltagare tycker Pilla att det var lagom långt med en vecka, men också att det ska bli skönt att komma hem och smälta alla intryck.

– Kul att få en inblick i filmens värld i dessa fantastiska lokaler, det är en värld för sig här ute. Jag skrev till gubben att jag ringer om jag hinner men det har inte blivit tid till det, skrattar Pilla. Jag ska berätta allt när jag kommer hem!

Reportage

Här har vi samlat några av de reportage som skrivits om oss.

Fotogalleri

Anmälan

För att vara med på Filmkollo Senior gör du en anmälan

Föreningen Inventum är arrangör

Inför lägret

Anmälan

Föreningen Inventum är arrangör

Inför lägret

Anmälan